Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O vztahu člověka k Bohu

Vztah mezi člověkem a Bohem je skutečnost, která zaujímá pozornost lidí od začátku dějin. Rád bych se tomuto tématu věnoval z křesťanského hlediska.

Zkušenost ukazuje, že existují dva základní druhy křesťanů a s nimi i dva základní modely křesťanského života. Tyto dva modely a způsoby prožívání křesťanství, dva křesťanské životní styly si můžeme přiblížit v následujícím příběhu:

Byla jedna mladá dívka, která chtěla být vzornou manželkou a proto se rozhodla, že se vdá. Nebyla nijak zvlášť zamilovaná, ale požádal ji o ruku jeden poměrně hezký mladý muž, a tak se za něho provdala. Její muž chtěl mít vzornou ženu a měl i představu, jak má taková vzorná manželka vypadat. Sestavil jí k tomu dokonce i jakýsi denní řád, který byl dost podrobný. Ráno měla vstávat v určený čas, nachystat snídani, potom vzbudit manžela, při odchodu do práce ho měla políbit, před svým odchodem z práce zavolat jestli něco nepotřebuje atd. Tak to šlo několik let. Ale po nějaké době muž zemřel a naše vzorná manželka si s odstupem času začínala uvědomovat, že vlastně nebyla nikdy moc šťastná. Přesto se však vdala podruhé, protože se zamilovala. Její druhý muž ji měl rád také, a tak spolu vytvořili celkem šťastný pár. Jednou žena našla ve skříni řád, který jí napsal její první manžel. Udělalo se jí trochu mdlo, když si na ty doby vzpomněla, ale přesto do něj nahlédla a byla překvapená. Všechno, co tam stálo napsané, dělala i nyní aniž si to uvědomovala nebo na to myslila. Úplně automaticky. Dělala to naprosto spontánně, poněvadž to dělala z lásky.

Tento příběh můžeme brát jako jakési podobenství našeho vztahu k Bohu. V prvním případě jde o vztah na základě Zákona, kdy nám schází dospělý, živý vztah k Bohu, a proto křesťanství chápeme pouze jako soubor předpisů. Křesťanský život máme zredukovaný na plnění přikázání, aby Bůh byl spokojen a my měli pokoj. Takto se nám ale život stane břemenem a my zjistíme, že nejsme šťastni, a začneme se ptát co z takového života máme. To však je už jen krůček k tomu, abychom svoji víru odložili, jako se odkládají obnošené šaty, nebo šaty, z nichž jsme vyrostli.

Tomuto pojetí života však odporuje příslib v biblické knize proroka Nehemiáše: "Radost z Hospodina je vaše síla" (Neh 8, 10). K tomu, aby taková radost mohla nastat, musí být splněn jeden předpoklad: setkání - setkání člověka s jeho Bohem.

V Bibli máme zaznamenány četné příběhy, které vypravějí o tom, jak se lidé setkali s Bohem, a jak to ovlivnilo jejich život. Za všechny si připomeňme Mojžíšův příběh (Ex 3, 1 - 22), příběhy praotců židovské a křesťanské víry Abraháma (Gen 12, 1 - 5) a Jákoba (Gen 28, 10 - 15) nebo příběh proroka Izajáše (Iz 6, 1 - 8). Nejde však pouze o biblické postavy. Je dobré připomenout též příběhy světců: Ignáce z Loyoly, jehož zranění v bitvě přivedlo blíž k Bohu, Kláru z Assisi, kterou ovlivnilo setkání se svatým Františkem či Antonína Poustevníka, který uslyšel slova evangelia o rozdání majetku. Také v současnosti k nám Pán promlouvá, setkává se s námi a zve nás na naši osobní cestu. O tom svědčí životy lidí, které bychom mohli označit za naše současníky: Rogera Schutze, Matky Terezy z Kalkaty, Jeana Vaniera, Henriho Nouwena nebo Kláry Lubichové.

Všechna tato setkání jsou jen začátkem namáhavé cesty, na jejímž konci je svoboda v zaslíbené zemi. Tato svoboda však není zadarmo. Za jakýsi prototyp této cesty můžeme považovat putování izraelského národa z Egypta do kanaánské země. Museli se velmi bolestně učit, že cesta ke svobodě není lehká a ani s námi to nebude jiné. Také my se budeme muset zbavovat různých návyků, které k nám přirostly jako houby ke stromu, a to může bolet.

Máme-li se na tuto cestu vydat, musíme mít motivaci v podobě poznání Boží lásky. Jedině tak totiž budeme moci dojít k přesvědčení, že Desatero i jiné normy, jež nám Pán dává, nejsou k omezování naší svobody, ale mají nás chránit a pomáhat nám v orientaci při naší cestě životem.

V žalmu 146 stojí, že Hospodin je ten, kdo nám projevuje svoji lásku tím, že hladovým dává chléb, osvobozuje vězně a slepým otevírá oči. Jak to dělá? Chce to dělat skrze každého z nás, jestliže mu to dovolíme. To je zvláštnost člověka, že se může stát kanálem Boží lásky pro druhé, a druzí zase pro něj. Takto se můžeme dozvědět a být si jisti, že každý z nás je milovaný Bohem, a že se o něho můžeme opřít.

Jestliže si to chceme ověřit, stačí vzít do rukou Bibli. Je to jeden veliký příběh o tom, jak Bůh sestupuje v dějinách lidstva k člověku a dává se mu poznat. Toto sestupování má svůj počátek i vrchol. Tímto vrcholem je Boží vtělení, které si zanedlouho připomeneme. Bůh se nám dal úplně poznat tím, že přišel v osobě Ježíše z Nazareta. On je důkazem, že každý člověk jednotlivě je chtěn a milován Bohem, protože kvůli každému z nás Ježíš přišel na svět. Tímto Bůh podal dostatečný důkaz, jak velmi člověka miluje, a že mu záleží na štěstí každého z nás. Vzpomeňme na to až budeme stát o letošních Vánocích u jesliček. Takto se nám odkryje pravý smysl Vánoc.

Autor: Pavel Hruban | čtvrtek 22.12.2016 18:15 | karma článku: 15,22 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

Dnešním dnem začíná postní doba. Je to příležitost zamyslet se nad hodnotami vlastního života. Kristovo podobenství nám v tom může pomoci.

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

Zítra oslavíme slavnost Nanebevzetí Panny Marie. Je to jedna z velkých mariánských slavností, která nám připomíná, že Matka Boží je naší ochránkyní. Snad nám k tomu pomůže několik myšlenek známých autorů.

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

V dnešní době máme tendenci představovat si život s Bohem příliš jednoduše a lacině. Při pohledu do evangelia však zjistíme, že Kristus na své následovníky vznáší určité požadavky. Tím nás nutí dát všemu v životě správné místo.

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

V životě křesťana existují požadavky, které se zdají být velice jednoduché. Když se však na ně podíváme trochu víc zblízka, zjistíme, že tomu tak úplně není.

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

Prošli jsme postní dobou a stojíme na prahu Velikonočního třídení, které je vrcholem liturgického roku.

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92 | Přečteno: 122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 668x
Jsem katolický teolog. Pastorační asistent v Diecézní charitě Brno.

Seznam rubrik

Oblíbené články