Diskuse

Co to je gender

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Možná by bylo vhodné nepoužívat slovo přirozenost v otázkách pohlaví, když o nich mluví katolická církev. Protože buďto je tu přirozenost od boha a člověk se nemá co cítit jakkoliv; a nebo tu sice přirozenost je a platí teorie o vnucených či nevnucených sociálních rolích tedy genderu. Kdyby platila první možnost, nemohl by katolický klér praktikovat celibát, protože ten jde rozhodně proti stvořitelské přirozenosti. Jiné vysvětlení ve vztahu k přirozenosti si rád vyslechnu. Ale do té doby jsem toho názoru, že nepřirozený celibát tu byl dřív než kritizovaný gender, možná by přirozenost nikdy nezpochybnil a všichni by zůstali býti muži a ženami jak má být. Nicméně tento nepřirozený názor na pohlavnost - celibátnictví - zcela jistě tuto otázku spíše otevřel. Prvotní křesťané celibátnictví nepraktikovali, ženy mohly být tehdy i biskupkami církve, jak dokládají některé náhrobky na středním východě a v Itálii. Oba víme, že středověké motivy k celibátu byly politicko mocenské: zamezit kněžskému zájmu o machinace s církevním majetkem. Kněz , který nemá, nemůže mít rodinu, nebude mít motivaci hromadit majetek, který po něm nikdo nemůže zdědit. Nechápu, proč se alespoň v moderní době katolická církev neposune alespoň k dobrovolnému celibátu. Dalo by se argumentovat dále a dále, ale klíčové je pojetí přirozenosti v katolickém duchu. Co opravňuje celibátníky opravovat svévolně danou přirozenost pohlavního pudu? Proč celibát ano, ale homosexualita ne?

0 0
možnosti
JH

Trochu jsem se i poučil, díky.R^

0 0
možnosti
TH

Gender neni opravdu to, jak se kdo citi.

Genderovy stereotyp je skodlivy, protoze jednotlivym pohlavim neco priszuje, co neni pravda. Je to spolecnesky konstrukt. Treba jako, ze vy jako muz, ridite bajecne auto, zatimco ja jako zena, nechapu co je volant. Takze v blogu kecate. A nemate sajna.

"Gender je sociální konstrukt. Kultura a společnost působí rozdílně na muže a ženy, což vede k sociálně konstruovaným rozdílům v jejich chování, očekávání či postojích.

Jinými slovy lidské pohlaví jako biologická danost (bytí mužem či ženou) tu slouží jako základ, na němž lidé tuto kategorii konstruují. Přitom je možné, že jednotlivce vystihuje jen málo ze společensky definovaných charakteristik daného genderu.

Ovšem předpoklady vztahující se k genderu lidé obecně přijímají za platné či správné a zakládají na nich svůj rozdílný, často vyloženě protikladný přístup k osobám mužského a ženského pohlaví."

0 0
možnosti
TH

Nebo, ze zeny nesmely studovat. Nesmely mit ani vyucni list.....a tisice dalsich pitomin.

0 0
možnosti
JC

Vymknuta z kloubů doba šílí...

2 0
možnosti
OP

R^ Asi byla ta nerovnováha mezi pohlavími v minulosti tak vychýlená na jednu stranu, že zákonitě vznikl gender. Nemá smysl proti tomu bojovat (hádat se, kdo má pravdu), ale je třeba poukazovat na nesmysly, které gender produkuje a svým způsobem ho v těch nejujetějších formách ignorovat. Nicméně i gender má nějaké přínosy, především na poli úcty k jinakosti

0 0
možnosti
TH

Gender je tu hodne dlouho. Neumim s predstavit od kdy. Muz je "takovy" a zena je "takova". Sptravne by bylo LIDE jsou takovi a takovi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 668x
Jsem katolický teolog. Pastorační asistent v Diecézní charitě Brno.

Seznam rubrik

Oblíbené články