Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsme sekulární stát tudíž církev nemá právo do čehokoli zasahovat-věřící ať si věří ale neumím si představit že by třeba vegetariáni zablokovali jatka s tím, že zabíjet zvířata je nemorální-ač by měli pravdu, je to jejich soukromá filozofie a nemají právo určovat většině co je správné

2 2
možnosti
PM

Nj, jenže oni to nezablokovali věřící, ale tzv. Slušní lidé. Jak se dalo čekat, když šlo neslušnou hru. Takže zase mimo.

3 0
možnosti
MK

Dobře; pojal jste tu událost z pozice věřících v Krista, ale nejde jen o hanobení Ježíše. Hlavním bodem sporu je, zda svoboda umělecké tvorby nemá mantinely, zda je bezbřehá.

Obecně - každá svoboda má své hranice, tedy i ta tvůrčí umělecká. Církev se vyjádřila vesměs negativně, tedy až na p. Halíka, ale konat měly světské orgány, především brněnská radnice. I když by vynechala zneužití Ježíše, zůstávají ještě jiné nepřístojnosti: hanobení st. symbolu a zpracování tématu formou porna. Ano, té nahoty a sexu bylo hodně za hranou. V neposlední řadě zobrazení Ježíše jako znásilňovače a ještě k tomu muslimku je i pro radní světské téma, neboť je hozením granátu do (zatím) poklidné existence na poli náboženské nesnášenlivosti v ČR. Není bez zajímavosti, že celý soubor je muslimský; o autorovi se jen ví, že má bosenské kořeny, ale k vlastní víře se nikdy nevyjádřil.

Minulá tvorba Olivera Frljiče mohla být pro pořadatele a hlavně radnici varováním, trvale útočí na křesťany, ale ve výsledku selhali na celé čáře. Rovněž ČT se jako vždy vyznamenala; velký prostor dostala obhajoba ředitele ND Brno a primátora, kdežto na opoziční názor moc času nezbylo.

6 0
možnosti
VR

Pane, vy o sobě tvrdíte, že jste katolický teolog! Proč ale potom upozaďujete činnost vlasteneckých kněží, kteří pomáhali udržet český jazyk v dobách, kdy ještě herci byli opovrhováni a považováni za spodinu? A dokonce i ten zavrhovaný Koniáš, sice pálil protestantské knihy, ale sám psal a vydával své knihy v češtině!

0 0
možnosti
LT

a jak to souvisí s divadelní hrou?

0 0
možnosti
Foto

Jsem toho názoru, že nejlepší by bylo, tento "umělecký počin" zcela ignorovat. Rozvířit vlnu nevole, nebo provokativní adorace a zastávání se umění ... to je přesně to, o co tvůrcům šlo. Vzbudit pozornost za každou cenu.

6 0
možnosti
LT

a příště se to bude hrát v Národním (kdyby nikdo neprotestoval)

2 0
možnosti
JL

Zbytečné jitření emocí.

5 4
možnosti

R^

Dík! Vynikající text z hlediska Ježíše Krista. Připojím ještě text pro bezbožníky.

Jde o dilema svobody slova. Mohu svobodně urážet druhého člověka? Mnozí si myslí, že je to jen moje věc. Urazím druhého a on mne přestane mít rád. Zdánlivě se nic neděje. Jen množím zlo ve světě. A není toho zla již dost?

Ale navíc žijeme v postfaktické době a neumíme dobře rozlišovat mezi pravdou a lží. V rámci svobody slova tvrdíme, že každý má svou pravdu, kterou mu musím dopřát, má na ni právo. Budiž. Ale svoboda slova není svobodou lhát! I tato hranice nám dělá v dnešní době potíže.

:-)

6 1
možnosti
MV

... a muze Buh jen tak prihlizet nasili, valkam, vrazdam? kdyz uz jsme ted u te vasi informaci pro bezbozniky

1 1
možnosti
VF

Skutečně moudré hodnocení a řešení uměle vyvolaného konfliktu.

(Prosím, kde je v Brně kostel Marie Magdaleny?)

1 0
možnosti
Foto

Roh Masarykova-Františkánská

1 0
možnosti
Foto

Bible Svatá praví "Až tě Hospodin, tvůj Bůh, uvede do země, kterou přicházíš obsadit, zažene před tebou početné pronárody, Chetejce, Girgašejce, Emorejce, Kenaance, Perizejce, Chivejce a Jebúsejce, sedm pronárodů početnějších a zdatnějších než ty. Hospodin, tvůj Bůh, ti je předá, abys je pobil. Vyhubíš je jako klaté, neuzavřeš s nimi smlouvu a nesmiluješ se nad nimi" (Deuteronomium 7).

Tato nemorální teroristická kniha si úctu nezaslouží.

2 5
možnosti

Filipa nezajímá smysl Písma, ale jen slova. To není cesta k pochopení. :-)

4 3
možnosti
MV

doufam, ze tohle je uz posledni prispevek k akci, na kterou vyrazili ti,co chteli videt a ti, kterym byla jedno na ni proste nesli

stejne, jako se chodi a nechodi do kostela

jako neverici taky nebudu pred kostelem vyrvavat - nechodte tam, je to blud

stejne se meli zachovat verici k teto hre - nevsimat si ji

3 1
možnosti

Marku, než budeš kritzovat, tak si aspoň článek přečti! :-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 668x
Jsem katolický teolog. Pastorační asistent v Diecézní charitě Brno.

Seznam rubrik

Oblíbené články